domingo, 10 de enero de 2010

Itinerari 1. Santa Magdalena de Cambrils (Vallfogona de Ripollès, Ripollès)

Temps: 5h 10min (6h 10min si es torna a coll de Canes a peu).
Nivell: Mig.


L'excursió. Sortida des del coll de Canes (1.120 mts) seguint la carena en sentit S (marques grogues i blanques del PR-59 (08:10) fins a Santa Magdalena de Cambrils (10:00). Després d'una aturada per esmorzar (10:20) prosseguim per la carena, ara en sentit E seguint encara les marques del PR-59. Al cap d'una estona se'ns uneixen també les marques vermelles i blanques del GR-3 fins arribar al coll de Milany. Ens desviem un moment i pugem fins les restes del castell (1.533 mts; 11:45) on fem un segon descans. Finalment (12:05) reprenem la baixada cap a Vallfogona on arribem a les 13:20 seguint el GR-3 des del coll de Milany. Un cop a Vallfogona si no s'ha previst un cotxe per tornar a coll de Canes, s'hi pot tornar a peu amb una hora més.

El Pedraforca i la lluna plena des del coll de Canes.

En total 5h 10min (incloent descansos). Pràcticament tot el recorregut transcorre per dins de fagedes, seguint la carena i amb uns desnivells molt suaus. És una excursió sense cap tipus de dificultat tot i que cal tenir en compte pels no avesats a la muntanya que pot ser un pèl llarga (ruta realitzada el 02 de gener del 2010).


Santa Magdalena de Cambrils (dedicada a Sta.Maria Magdalena). Probablement edificada al segle XIII, en els arxius parroquials hi ha referències al seu culte entre els segles XVI a XVII. L'edifici està format per una petita nau rectangular amb volta de canó i un petit atri coronat amb un campanar d'espadanya.

Sobre Santa Maria Magdalena. El seu nom deriva de Magdala, població situada sobre la riba occidental del mar de Galilea, al nord de la ciutat de Tiberíades. Va formar part dels deixebles de Jesucrist, fou present en el moment de la seva mort i la matinada del dia de Pasqua va ser la primera de veure el Senyor ressucitat d'entre els morts. Fou bàsicament a partir del segle XII quan el seu culte es difongué per l'Església occidental.



"La història de Maria de Magdala ens recorda a tots una veritat fonamental: és deixeble del Crist el qui, en l'experiència de la debilitat humana, ha tingut l'humilitat de demanar-li ajuda, ha estat curat per ell, i l'ha seguit d'aprop, convertint-se en testimoni de la potència del seu amor misericordiós, que és més fort que el pecat i la mort". Benet XVI, 23/07/2006.


Castell de Milany. Situat sobre la serra del mateix nom, separa els termes de Vallfogona i Vidrà. És un punt dominant i estratègic, amb visió al nord des del Cadí al Canigó, al sud de la Plana de Vic i el Lluçanès i a l'est sobre la Garrotxa. Actualment en ruïnes, apareix citat per primera vegada l'any 962. El castell fou regit primer pels comtes de Besalú i posteriorment pels vescomtes de Bas i fou abandonat quan l'any 1470 fou pres per Francesc Verntallat en la guerra dels remences.

No hay comentarios:

Publicar un comentario